BLOG

Een goede werkhouding

Datum: 16 april 2018

Vragen?
Contact

 

 
Je kent het vast wel: een vermoeid lichaam na een dag hard en geconcentreerd werken.
Je bent enorm productief geweest en je hebt veel werk verzet. Je baas of je opdrachtgevers, zullen blij zijn met alles wat je hebt bereikt. En jij zelf bent dat natuurlijk ook. Maar heb je er vandaag ook bij stil gestaan, wat je van je lichaam hebt gevraagd? Jouw werkhouding is hierbij van groot belang geweest.
Uit onderzoek blijkt dat 80-90% van de werknemers geen goede werkhouding heeft.
Bij alle beroepen is werkhouding van belang. En als jij gedurende de dag, jouw werkzaamheden met de juiste houding uitvoert, kan dat je dag een stuk aangenamer maken en voelt je lichaam in de avond veel beter aan.

Ergonomisch werken

 
Een goed afgestemde werkplek is een ergonomisch werkplek. Ergonomisch is afgeleid van het woord ergonomie. En ergonomie is dan weer afgeleid van de Griekse woorden ergon ( werk) en nomas (wet).
Wist jij, dat jouw werkgever verplicht is mee te werken aan een ergonomisch verantwoorde werkplek of werkomstandigheden? Het is, daarom, dus altijd zinvol om met je werkgever in gesprek te gaan, als je lichamelijke klachten ondervind. Dit kunnen klachten zijn aan je nek of schouders maar, ook klachten in de rug zijn veel voorkomend.

Wat kun je doen voor een goede werkhouding

 
Samen met jouw werkgever kun je eens kritisch kijken naar jouw werk omgeving. Ik neem hier dan als voorbeeld eens de werkplek op kantoor. Is  jouw bureau stoel goed afgesteld? Het is dan, onder andere, belangrijk dat je als je zit je jouw voeten plat op de grond kunt zetten en dat er genoeg ruimte is tussen het zitvlak en je knieholtes. Controleer jezelf gedurende de dag meerdere malen: zit je met een rechte rug of zit je onderuit gezakt aan je bureau? Ook de afstand tussen jou en je computer kan verlichting in je lijf geven. Deze moet maximaal een armlengte zijn. Staat je computer op ooghoogte? Als dit niet zo is, is het noodzakelijk dat je deze wat verhoogd. Leg er bijvoorbeeld een paar boeken onder. Probeer eens elk uur even een stukje te lopen. Haal je eigen kopje koffie, loop even naar het kopieerapparaat of stel die ene vraag aan je collega eens terwijl je er naar toe loopt. Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed. Een korte break zorgt ervoor dat jouw bloedsomloop weer gaat stromen en je spieren weer even in beweging zijn. Het werkt verder ook nog verfrissend voor jouw geest, waardoor je na je wandeling, weer genoeg energie hebt voor het volgend uur. Samen met je collega, s kun je, je wekplek eens goed onder de loep nemen. Waar lopen zij tegen aan, en nog beter welke oplossingen hebben zij hiervoor gebruikt.

10 tips

 
Ook op het internet is veel te vinden waarbij je tips krijgt. Lees bijvoorbeeld eens de 10 tips voor een gezonde werkhouding (https://facto.nl/10-tips-voor-een-gezonde-werkhouding/). Makkelijk toepasbare tips met een leuke oefening om de spieren soepel te houden. Het gaat om de ‘ appels pluk’ oefening. Een simpele oefening die je gewoon achter je computer kunt uitvoeren.
Een goede werkhouding is van essentieel belang. Het voorkomt klachten en verhoogt de productiviteit. Jouw lichaam voelt aan het einde van de dag minder vermoeid.

Nu al klachten

 
Heb je nu al klachten? Bijvoorbeeld omdat je te lang met opgetrokken schouders achter de computer zit?Dan is er een knoop ontstaan, die ervoor zorgt dat het bloed minder kan doorstromen. Dat voel jij, door pijn. We schreven er al eens over in ons blog:  https://www.mosense.nl/massage-bij-pijn/overbelaste-spieren. De knoop kan losgemaakt worden door oefeningen maar ook een goede massage kan hier snel verlichting aan geven. En daarvoor kun je natuurlijk altijd bij ons terecht.
 

MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen