BLOG

Keuzestress

Datum: 4 juli 2021

Vragen?
Contact

De keuze is reuze..en dat kan natuurlijk helemaal in je voordeel werken. Denk eens aan de ruime keuze die,wij bij mosense bieden aan massages. Er zit altijd een behandeling bij die aansluit bij jouw wensen en behoeftes. Maar het ruime aanbod en de bijna overdaad aan keuzes op een heleboel andere vlakken kan ook zorgen voor keuzestress. Wanneer doe jij het goed, wat is de beste keuze en hoe voorkom je teleurstelling? We staan er bij stil en geven je tips in dit blog. 

Wat is keuzestress? 

Dat nare onderbuikgevoel, onrustig slapen, maar blijven wikken en wegen zijn signalen van keuzestress. We krijgen in ons leven allemaal te maken met keuzes. En de ene keuze is bepalender als de andere. Keuzestress kan zich aandienen bij grote en kleine keuzes. Vaak merk je dat de situatie of de knoop die je door moet hakken 2 kanten heeft. Beide kanten wekken vragen bij je op. Allemaal vragen die wat teweeg brengen. Omdat het aanbod aan keuzes tegenwoordig groot is, ligt het gevaar op de loer dat jij hierdoor uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Alle antwoorden kennen positieve en negatieve gevolgen en jij loopt vast. 

Gevolgen

Keuzestress kan verlammend werken. JIj blijft maar rondjes draaien in gedachte. Omdat jij geen bewuste keuze durft of kan maken is de kans groot dat je blijft stil staan. De stress die jij ervaart kan lichamelijke gevolgen hebben. Denk eens aan hoofdpijn, slapeloosheid of last van je maag en darmen. De stress kan zich in letterlijk in je lijf gaan vastzetten. Zijn de dilemma’s echt heel groot dan kan er zelfs sprake zijn van depressiviteit. 

 

5 tips die jouw kunnen helpen

Blijf jij maar nadenken over welke keus het beste bij jouw past? Durf jij geen knopen door te hakken? Wij geven je 5 tips om keuzestress te voorkomen. 

 

  1. Negeer je instinct niet. Dat onderbuikgevoel zit er niet voor niets. Zij verteld of jij de juiste keuze maakt. Het is je zesde zintuig en helpt je op weg. Iedereen heeft het je moet er alleen naar durven luisteren. 
  2. Begrens jezelf. Er zijn honderdduizend afwegingen te maken. Begrens deze. Spreek met jezelf af dat jij,bijvoorbeeld 3 of 4 opties in overweging neemt. 
  3. Voor en nadelen. Maak een duidelijke lijst van voor en nadelen. Benoem alleen wat betrekking heeft op jouw situatie.
  4. Wat weegt het zwaarst? wegen de voordelen op tegen de nadelen? Of is het juist andersom? Een keuze betreft meestal jouw voordeel. Maar er zijn maar weinig keuzes te maken die ook niet een nadeel met zich meedragen. Is positief in balans met negatief?
  5. Hak de knoop door. En dat gaat makkelijker als jij bovenstaande stappen hebt doorlopen. Spreek vooraf met jezelf af op welke dag jij deze knoop doormidden knipt. Dit voorkomt dat je eindeloos blijft wikken wegen. 

Tot slot

Maak je keus zelfverzekerd. Zelfvertrouwen maakt de kans van slagen groter. Weet altijd dat je een keuze hebt. Ook als je dus al een keuze hebt gemaakt. Je kan altijd weer terug veranderen als blijkt dat het toch niet helemaal aan je verwachting voldoet. Geef jouw keuze een kans, want als je alle stappen hebt genomen heb je hem weloverwogen gemaakt. 

Mosense






MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen